obama syriaGrote openheid en bereidheid tot samenwerking Damascus

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 9 september 2013 – Syrië gaat volledig akkoord met het Russische vredesvoorstel om al haar chemische wapens onder internationale controle te plaatsen. Het land neemt zo haar verantwoording tegenover haar onderdanen, die het wil sparen van westerse agressieve oorlogsplannen. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Mouallem zei dit bij een bezoek aan zijn collega Sergei Lavrov in Moskou.

 

Syrië ontkent gifgasaanval

Damascus werd verweten op 21 augustus 2013 gifgas te hebben ingezet tegen burgers, maar vandaag heeft president Assad dit opnieuw ontkend. Eerder werd Saringas reeds enkele keren door rebellen ingezet. Tot op heden is er geen enkel hard bewijs dat in de richting van Damascus wijst voor de gifgasaanval nabij de hoofdstad.

“President Assad gaf geen enkel bevel tot gifgasaanval”

Volgens de Duitse inlichtingendiensten opperden generaals in het Syrische nationale leger (SNL) de inzet van chemische wapens, maar heeft de Syrische president dit tot negen maal toe geweigerd. Dat schrijft The Guardian op basis van een bericht in Bild am Sonntag. Er zijn dus drie scenario’s mogelijk:

1. Soldaten van het SNL voerden op eigen initiatief – tegen het opperbevel en president Assad in – een aanval uit met chemische wapens, die compleet verkeerd afliep met vele burgerdoden.

2. Rebellen van het Vrije Syrische Leger (VSL) voerden een aanval uit.

3. Rebellen van het al-Nusra front, al-Qaida of een islamitische groepering voerden een aanval uit zonder medeweten van de rebellen die de regio aldaar onder controle hebben.

Zowel het SNL als het VSL ontkennen betrokkenheid en enkele bronnen wijzen op projectielen van lokale of onbekende makelij. Een artikel gepubliceerd door Mint Press News, geschreven door Dale Gavlak en Yahya Ababneh, wijst op Saudische betrokkenheid. De gifgasprojectielen zouden zijn aangevoerd door leden van Jabhat al-Nusra, een radicaal islamitische strijdgroep die banden heeft met al-Qaida, via de Saudische prins Bandar bin Sultan, hoofd van de Saudische geheime dienst. Het derde scenario van betrokkenheid door al-Qaida of islamitische rebellen lijkt dan ook het meest realistische.

Steun voor Russisch vredesinitiatief

“Syrië verwelkomt het Russische initiatief, dat er gekomen is vanwege de ongerustheid van de Russische leiders over het leven van onze burgers en de veiligheid van ons land”, zei minister Mouallem. Mouallem juicht het gezond verstand toe van de Russen om zo een aanval door de Fransen en Amerikanen tegen het Syrische volk te voorkomen.

Naast de inlevering en vernietiging van chemische wapens, kan Syrië zich ook opnieuw aansluiten bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.

Witte Huis onderzoekt ‘grondig’ het Russische vredesvoorstel

De woordvoerder van het Witte Huis liet weten ‘grondig’ het vredesvoorstel van Rusland en de ernstige bereidheid van Damascus te gaan onderzoeken de volgende uren. Het Witte huis gaat alvast contact opnemen met de Russen om hun vredesvoorstel te bespreken. Wanneer president Obama het Amerikaanse volk morgen zal toespreken, zullen we weten welke keuze hij heeft gemaakt: deze van het vredesvoorstel of die van havik om Syrië te bombarderen.

Veel lof voor de Russische en Syrische overheid

Vele landen loven intussen de inspanningen van zowel Rusland als Syrië om al het mogelijke te doen om bombardementen op de Syrische republiek te vermijden en zich maximaal in te spannen voor een duurzame vrede en oplossing voor de oorlog in het land.

Proces van hervormingen gaat verder

Als de Amerikaanse president Obama echt zijn titel van Nobelprijswinnaar ernstig neemt, dan kan hij niet anders dan deze verregaande toegevingen door Syrië steunen. Het land wil immers zijn chemisch wapenarsenaal onder toezicht plaatsen, laten vernietigen en alle internationale engagementen dienaangaande strikt nakomen om zo het proces van hervormingen inzake democratie, vrijheden en internationale veiligheid daadwerkelijk voortzetten. De hervormingen die Syrië de afgelopen jaren doorvoerde zijn de grootste die een Arabische land ooit deed in zulke korte periode. Dit staat in schil contrast met de politiek in de Golfstaten en Israël, die hun discriminatie, apartheid en onvrijheden alleen deden toenemen de voorbije jaren.

Malik Imran.

Meer over Syrië.