syrie oorlog bij volmachtGlobal Research, 13 mei 2013
Het tempo van de gebeurtenissen in Syrië is de afgelopen weken versneld. De Syrische regeringstroepen hebben belangrijke overwinningen gehaald op de rebellen. Dit heeft de VS en haar bondgenoten uitgelokt tot het maken van uitspraken die het midden houden tussen oorlogsprovocaties en vredesaanbiedingen.Onlangs hebben Israëlische straaljagers met Obama’s zegen Syrië driemaal aangevallen. In Damascus werden 42 Syrische soldaten gedood. Kort daarop stemde Obama eindelijk in met een vredesconferentie met Rusland.

 

De Russen vroegen er al maanden om.Obama gaat deze gesprekken vanuit een verzwakte positie in. De Syrische regering is bezig de oorlog tegen de door de Westerse krachten gesteunde rebellen te winnen en het succes op de grond is bij eventuele vredesbesprekingen troef. De Westerse bondgenoten en de rebellen zijn op dit moment niet in de positie om erg veeleisend te zijn.Het is mogelijk, dat Obama een grotere vernedering in Syrië probeert te voorkomen, door op het laatste moment nog een "vredesdeal”  te willen sluiten. Voor hetzelfde geld kunnen deze vredesbesprekingen ook een diplomatieke list zijn; het komt vaker voor dat vredesbesprekingen worden afgebroken en als rechtvaardiging worden gebruikt voor een intensivering van de oorlog.

 Obama heeft genoeg redenen om de oorlog voort te zetten: als de president van Syrië aan de macht zou blijven, terwijl Obama's regering had aangekondigd dat het regime van Assad voorbij was, zou dat een zwaktebod zijn. De Syrische oppositie heeft al een regering in ballingschap gevormd, met ballingen uit Amerika en andere landen.De BBC spreekt over Obama’s ‘marionettenregering voor Syrië’: de Syrische oppositie gaat overal in de wereld van hoofdstad naar hoofdstad, woont internationale congressen bij en diens leden houden grootse speeches, maar niemand laat zich door hen leiden. De Syrische oppositie heeft nauwelijks controle over de eigen afgevaardigden, laat staan ​​over de strijders op de grond. Als er een vredesakkoord wordt bereikt, zijn het deze mensen in ballingschap (naar wie een kleine minderheid van de rebellen daadwerkelijk luistert),die hun handtekening zetten.

Syrie AutoCollage

Veel politici in de VS schreeuwen luidkeels om oorlog met Syrië,. Dit is gebaseerd op de valse beschuldiging, dat de Syrische regering chemische wapens heeft gebruikt tegen de rebellen. De VN heeft toegegeven, dat het tegenovergestelde waar is: de door de VS gesteunde rebellen hebben chemische wapens ingezet tegen de Syrische regering. Natuurlijk is dit feit op achterpagina's terechtgekomen, als het al in kranten werd vermeld. Nieuws over de door de VS gesteunde rebellen, die op grote schaal etnische en religieuze zuiveringen en mensenrechtenschendingen plegen, heeft de voorpagina’s  ook niet gehaald.

Talrijke terroristische bomaanslagen die lukraak burgers doodden werden door de Amerikaanse politici en media ook genegeerd.De positie van de Amerikanen wordt verder verzwakt door het feit dat de meerderheid van de rebellen islamitische extremisten zijn, die vechten voor de jihad en sharia, helemaal niet voor de democratie. The Guardian vermeldde onlangs: "De belangrijkste gewapende oppositiegroep in Syrië, de Free Syrian Army (FSA), verliest soldaten aan Jabhat al-Nusra, een islamitische organisatie met banden met al-Qaida. Jabhat al-Nusra is in opkomst als de best uitgeruste, gefinancierde en gemotiveerde strijdkracht in Syrië ".De New York Times voegt daaraan toe: er vechten in Syrië nauwelijks seculiere krachten. Maar Obama heeft ook troefkaarten: het leger van de VS en het leger van Israel. Het is mogelijk, dat de Israëlische luchtaanvallen op Syrië werden gebruikt als waarschuwingsmiddel voor de voorgestelde vredesconferentie in Rusland.

Als Obama heeft gedreigd om Syrië naar het stenen tijdperk te bombarderen, dienen Afghanistan, Irak en Libië als bewijs daarvan.Veel politici beschouwen zulke dreigementen als intelligent buitenlands beleid. Sinds de wortel van de bloeiende Amerikaanse economie het onderspit moet delven wordt de militaire stok gebruikt. Tal van "experts" eisen dat Obama deze stok opnieuw ter hand neemt, opdat bewezen wordt dat de Amerikaanse buitenland politiek het niet bij mooie woorden alleen houdt. Dat is de essentie van de betrokkenheid van de VS in Syrië, waarmee een regionale oorlog wordt geriskeerd, die zou kunnen uitgroeien in een oorlog waarbij Libanon, Turkije, Irak, Israël, Iran, Jordanië en Saoedi-Arabië betrokkenraken. Uiteindelijk kunnen ook grote machten als Rusland en China worden meegesleept.

Het lot van het Midden-Oosten staat op het spel. Door Shamus Cooke voor Global Research
Bron:http://www.globalresearch.ca/syria-endgame-approaching-fast/5334845

Bronnen:
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22456875

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/10039672/UN-accuses-Syrian-rebels-of-chemical-weapons-use.html

http://www.nytimes.com/2012/08/04/opinion/syrias-crumbling-pluralism.html?_r=2&

http://articles.latimes.com/2012/mar/20/world/la-fg-syria-rights-report-20120321

http://www.guardian.co.uk/world/2013/apr/30/syria-damascus-bomb-chemical-weaponshttp://www.guardian.co.uk/world/2013/may/08/free-syrian-army-rebels-defect-islamist-group

http://www.nytimes.com/2013/04/28/world/middleeast/islamist-rebels-gains-in-syria-create-dilemma-for-us.html?pagewanted=2&_r=1&hp&

Lees ook: Syrische rebellen blijken nietsontziende moordenaars te zijn!